„Actrițe. Adică, scuze că te ating”

Spectacolul, în regia lui Mihai Păcurar, este realizat în contextul campaniei antibullying a Teatrului Postnațional Interfonic, „Un elefant mai puțin (sau mai mult) în cameră”.

„Actrițe. Adică, scuze că te ating”, în regia lui Mihai Păcurar, expune prin mijloace specifice artelor performative, abuzul fizic și emoțional prezent în cadrul instituțiilor și colectivelor artistice.

Spectacolul ilustrează sistemul ierarhic din mediul teatral, în care factorii de decizie implicați, care își exercită piramidal puterea, acceptă tacit sau vădit, situații abuzive în procesele de muncă

Spectacolul „Actrițe. Adică, scuze că te ating” este realizat sub forma unei instalații digitală audiovizuală, în care 5 personaje – actori sunt aduse la viață cu ajutorul tehnologiei.

Textul este scris de Michał Telega și a fost creat în urma unor interviuri cu cinci studente de la Facultatea de Actorie a Academiei de Arte Teatrale din Cracovia, pe tema depășirii limitelor și a exploatării (abuzului) în procesul de lucru artistic.

A fost publicat recent în cartea “Revoluții. Antologie de teatru contemporan polonez” de Editura ART.

Michał Telega (n. 1996) este regizor de teatru și absolvent, în 2021, al Academiei de Arte Teatrale Stanisław Wyspiański din Cracovia.

Testimonialul regizorului:

“Propunerea mea legată de această problemă și în special de acest text are de-a face cu ideea de identitate. Identitate individuală. Atunci când, în relațiile interumane de orice fel, primează satisfacerea propriilor nevoi, atunci când prejudecățile și manipularea devin arme, identitatea de sine e prima victimă. Acest spectacol este un manifest împotriva anulării identității.”

Spectacolul va avea câte 3 reprezentații pe zi, în datele de 4 și 5 octombrie 2023 la Timișoara cu ocazia „Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii”:

4.10.2023, de la ora 18:00/ 19:00 / 20:00
5.10.2023, de la ora 18:00/ 19:00 / 20:00

Durată reprezentație 40 de minute.

Spectacol realizat în coproducție cu Institutul Polonez din București și cu sprijinul Goethe -Institut București și Kinema Ikon.

Accesul gratuit se face prin înscriere la: hei@eunic-romania.ro

Echipa:

regizat de: Mihai Păcurar
traducerea: Marina Palii
Text: Michał Telega
cu: Mădălina Mușat, Paula Dunker, Oana Hodade, Oana Pușcatu, Carmen Ghiurco, Kinga Ötvös
sound design: Vlaicu Golcea
superviser tehnic: Alexandru Andrei
producătoare: Laura Trocan

*Spectacolul este recomandat persoanelor peste 16 ani.

Proiectul face parte din Programul cultural național „Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023” și este finanțat prin programul European Echoes, derulat de Centrul de Proiecte al Municipiului Timișoara, cu sume alocate de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Culturii. Este organizat în parteneriat cu Municipiul Timișoara prin Centrul de Proiecte.