Teatrele realizate de Fellner & Helmer

Teatrul Național „Mihai Eminescu” din Timișoara


Vineri, 23 iunie, de la ora 11:00, la Teatrul Național „Mihai Eminescu” Timișoara

Când trăiește cu adevărat clădirea unui teatru? Poate un monument istoric să mai fie în pas cu vremurile și la peste un secol de la construirea lui? De la asemenea întrebări pornește un amplu demers de cercetare întreprins, la inițiativa Forumului Cultural Austriac București, de către arhitecta și specialista româncă în monumente istorice, Loredana Stasisin.

Acest proiect ambițios analizează raporturile dintre comunitățile locale, factorii de decizie și clădirile de patrimoniu, prin prisma cazurilor a 11 teatre din România, Austria, Croația și Ungaria. Toate acestea au fost construite de faimosul birou austriac de arhitectură condus de Ferdinand Fellner și Hermann Gottfried Helmer, la sfârșitul secolului al XIX-lea si începutul secolului XX. Proiectul vorbește despre modul în care noi, europenii de azi, transmitem în mod durabil moștenirea culturală pe care am primit-o, dar și despre relația care se stabilește între comunitate – mai ales tânăra generație – și clădirile de patrimoniu funcționale.

Realizat în decurs de trei ani, proiectul a fost creat la inițiativa Forumului Cultural Austriac București pentru Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii, cu sprijinul Teatrului Național „Mihai Eminescu” din Timișoara și a Facultății de Arte și Design a Universității de Vest din Timișoara.

La evenimentul de lansare vor participa arh. Loredana Stasisin, autoarea proiectului (prezență online), Ada Hausvater, manager al Teatrului Național „Mihai Eminescu” din Timișoara, Prof. dr. Camil Mihăescu, decanul Facultății de Arte și Design UVT, Leopold Unger, directorul Forumului Cultural Austriac București. Invitați – Cristian Rudic, manager al Operei Naționale Române din Timișoara, Balázs Attila, manager al Teatrului Maghiar de Stat „Csiky Gergely” Timișoara, Lucian Vărșăndan, manager al Teatrului German de Stat Timișoara.

Platforma web a proiectului: https://www.fellner-helmer.theater/
Evenimentul face parte din secvența de deschidere a HEI – House of European Institutes (un program EUNIC România).
Proiectul face parte din Programul cultural național „Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023” și este finanțat prin programul European Echoes, derulat de Centrul de Proiecte al Municipiului Timișoara, cu sume alocate de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Culturii.