Vernisaj Roman Franc „Collectives” I Expoziție de fotografie

Expoziția lui Roman Franc, „Collectives”, prezintă o selecție de fotografii de grup realizate de acesta în diferite țări și culturi începând cu anul 2015, la care se adaugă portretele inedite ale comunităților din șase sate cehe din Banat. Rezultat al unei colaborări la firul ierbii între artist și subiecții săi,  fotografiile funcționează deopotrivă ca reprezentare, ca autoreprezentare și ca un document al diversității culturale a Banatului și, prin extensie, a întregii Românii.  

„Roman Franc (n. 1983) și-a început activitatea ca fotograf la sfârșitul secolului trecut, când lumea, zguduită de schimbările socio-politice și tehnologice globale, căuta noi certitudini pentru a putea face față provocărilor momentului. În încercarea de a ține pasul, mulți profesioniști ai sectorului creativ de atunci au subscris unor tendințe noi, ce reflectau toate aceste schimbări.

Franc, pe de altă parte, a decis să se întoarcă către originile mediului său artistic. Către fotografie ca întâmplare cu propria dimensiune umană și socială. Lucrările sale amintesc de începuturile acestei arte, când fotograful parcurgea mulți kilometri pentru a-și întâlni clienții, iar declanșarea obturatorului aparatului foto era punctul culminant al unei serii de mici ritualuri private, în timpul cărora toți cei implicați aveau șansa de a reflecta asupra propriilor persoane și origini. Subtil, dar sigur, era digitală ne răpește acest tip de oportunitate. Și o face cu o asemenea intensitate încât devenim din ce în ce mai conștienți că ritualurile respective și puterea lor ne lipsesc.

De câțiva ani încoace, Roman Franc fotografiază grupuri mai mici sau mai mari de oameni legați în feluri diverse și convinși să vină în fața obiectivului aparatului foto de motive la fel de diverse. Seriile de fotografii de grup ale compatrioților din Banatul românesc sunt unice în opera autorului prin faptul că aduc la viață frânturi din memoria noastră culturală și istorică pe care nu le privim în mod obișnuit. După căderea comunismului, noi (cehii) am început să călătorim în Banat și să studiem comunitățile locale cu obsesia unor etnografi, văzându-le ca pe o relicvă aparte a trecutului. Am depășit de mult acea fază, iar fotografiile lui Roman Franc arată că astăzi încercăm, din contră, să ne dăm seama cum putem funcționa  ca două jumătăți ale unui singur întreg, condiționate de un trecut comun.” (Jiří Pátek, Brno, 19 septembrie 2023)

Roman Franc s-a născut în 1983 la Brno, în Cehia. A studiat la Universitatea Masaryk din Brno, unde a obținut un masterat în educație (2008), urmat de un altul în fotografie (2015) la Institutul de Fotografie de Artă, Universitatea Sileziană, Opava (CZ). Tot aici își continuă studiile în vederea obținerii unui doctorat. Franc a expus în Statele Unite,  în Regatul Unit și a lucrat la proiecte cu biroul președintelui ceh Václav Havel. Franc organizează și predă cursuri și ateliere de fotografie atât pentru instituții publice, cât și private, fiind inspirat de experiențele și mediile din care provin subiecții săi. Lucrările sale se regăsesc în colecțiile Muzeului de Arte Frumoase din Houston, ale Muzeului de Artă Zillman, ale Muzeului de Artă Modernă din Rio de Janeiro și ale Bibliotecii Congresului.

Program de vizitare în perioada 13.10 -29.10.2023

Lu-Ma │ închis

Mie – Joi │ 4-8 pm

Sâm – Du │ 11 am – 8 pm