DIY – Cum putem organiza un eveniment cultural incluziv? – un atelier facilitat de asociația Supereroi printre noi
Accesibilitatea începe cu o atitudine incluzivă care adaptează spațiul unui eveniment cultural pentru toate categoriile de persoane.
Vă invităm la un atelier de două zile în care vom afla cum putem atrage public cu diferite tipuri de dizabilități, permanente sau temporare, la evenimente culturale: vom parcurge pas cu pas elementele necesare pentru a numi un eveniment ”accesibilizat” și vom experimenta la prima mână cum arată o expoziție accesibilă și o vizită a unui grup de persoane cu dizabilități.
Într-o lume în care viața persoanelor care au nevoi de acces speciale este din ce în ce mai alienantă și mai ingrădită de către un spațiu public neatent la nevoile lor, aflăm în cadrul atelierului suștinut de Ruxandra Mateescu, sfaturi simple pentru creșterea gradului de acces, de la comunicare până la adaptări ale producțiilor culturale.
28 iunie | 11.00- 16.00
11.00- 12.30: Introducere/ Noțiuni generale despre tipurile de dizabilitate și particularități asociate/ Dizabilitate-online-accesibilitate.
12.30- 12.45: Pauză cafea
12.45- 13.45: Aspecte practice- Cinci lucruri simple pe care le poți face pentru a avea un eveniment accesibil.
13.45- 14.20- Prânzul
14.20- 16.00: Întâlnire cu reprezentanți ai comunității persoanelor cu dizabilități.
29 iunie | 11.00- 14.00
11.00- 12.30: Joc de idei: explorăm posibile bariere de accesibilitate și căutam soluții la îndemână.
12.30- 12.45: Pauză cafea
12.45- 14.00: Atelier practic – schițăm împreună un eveniment cultural incluziv.
ÎNSCRIERI: https://forms.gle/H4bqPASTj16LG3eG9
Ruxandra Mateescu este fondatoarea și președintele asociației Supereroi printre noi. În ultimii șapte ani s-a format în accesibilizarea evenimentelor și spațiilor culturale și în drepturile persoanelor cu dizabilități conform articolului 30 din Convenția Națiunilor Unite privind drepturile Persoanelor cu Dizabilități: Participarea la viaţa culturală (NUI, Galaway, Centre of Disability Law & Policy).
Experiența ei este atât la nivel personal, fiind mama unei fete adolescente cu dizabilități severe, cât și profesional: a organizat numeroase proiecte incluzive, precum „Nu Stau Acasă”- o serie de șase concerte (până în prezent), „Filmele Olgăi”- proiecții de film adaptate publicului neurodivers (6 ani, lunar), teatru pentru copii, lecturi publice, etc. Colaborez cu Muzeul Național de Istorie Naturală „Grigore Antipa” și cu Muzeul National al Hărților, din București, în cadrul programului „Orele liniștite la muzeu”.
În anul 2022 a primit premiul LEAD Award for Emerging Leader din partea The Kennedy Center, „pentru activitatea în domeniul incluziunii si accesibilizării culturale pentru persoanele cu dizabilități și seniori.”
Despre Supereroi printre noi:
Supereroi printre noi este o asociație din București, înființată în anul 2015, care promoveză incluziunea socială a persoanelor cu dizabilități prin intermediul evenimentelor culturale accesibilizate și incluzive.
Toate evenimentele noastre sunt organizate în spații publice, la un loc cu persoane fără dizabilități. Fiecare eveniment este adaptat ținând cont de principiile Designului universal și folosind un limbaj ușor de înțeles în fiecare comunicare pe care o facem.
Lucrăm pentru și împreună cu persoane cu dizabilități intelectuale, neurodiverse sau persoane cu dizabilități fizice. Personalizând fiecare eveniment, avem câțiva consilieri voluntari, reprezentând diferite dizabilități și diferite tipuri de diagnostic.
Misiunea generală a ascociatiei Supereroi printre noi este de a crea conștientizare și incluziune socială pentru persoanele cu dizabilități severe, folosind povești personale și evenimente culturale accesibile. Promovăm drepturile culturale ale persoanelor cu dizabilități așa cum sunt scrise în legile naționale și în Articolul 30 din Convenția ONU privind Drepturile Pesoanelor cu Dizabilități.
Acest eveniment face parte din programul de implicare a comunității și creștere a accesului la cultură din cadrul expoziției Circular Catalysts, organizată de British Council
Proiectul face parte din Programul cultural național „Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023” și este finanțat prin programul European Echoes, derulat de Centrul de Proiecte al Municipiului Timișoara, cu sume alocate de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Culturii.