În parteneriat cu Institutul Cultural Român, British Council în România lansează Circular Catalysts, un program menit să genereze noi colaborări între designeri, artiști și meșteșugari români și britanici și să faciliteze conversații fertile în jurul practicilor și proceselor de producție sustenabile.
Pornind de la ideea că relația pragmatică dintre oameni și resursele naturale din România rurală poate fi o bază fructuoasă pentru reziliența și sustenabilitatea locală, cinci designeri și artiști britanici au fost invitați să colaboreze cu organizații care lucrează în România rurală pentru a explora intersecțiile dintre rural și urban, precum și rolul și migrația materialelor și meșteșugurilor locale în sustenabilitatea socială, economică și de mediu.
Circular Catalysts își propune să ofere atât modele locale, cât și britanice de bune practici și să dezvolte o rețea europeană de persoane și inițiative care împărtășesc un set de valori aliniate la principiile economiei circulare. Programul a început cu o serie de rezidențe creative în martie-aprilie și va continua pe parcursul anului 2023 cu activități complementare atât pentru profesioniști, cât și pentru publicul larg.
Program de vizitare
Luni-Marți: închis
Miercuri-Vineri: 16.00-20.00
Sâmbătă-Duminică: 11.00-20.00
Acces gratuit
Conținutul expoziției
Expoziția documentară Circular Catalysts va fi prezentată la HEI -House of European Institutes, ca parte a programului cultural Timișoara 2023 . Expoziția cuprinde obiecte, texte, sunet și fotografii captivante surprinse de Ioana Cîrlig în timpul celor cinci rezidențe creative în care artizani contemporani din Marea Britanie au fost găzduiți de organizații locale care lucrează cu meșteșugari tradiționali din România rurală. Prin proiectare și colaborare interdisciplinară, programul, inițiat de British Council România și susținut de Institutul Cultural Român, explorează intersecțiile dintre viața rurală și cea urbană și potențialul practicilor meșteșugărești în bunăstarea individuală și comunitară.
În timpul expoziției, Circular Catalysts va cuprinde, de asemenea, o serie de activități de implicare a comunității, cum ar fi ateliere de lucru, podcast-uri și întâlniri, declanșând conversații în jurul sistemelor de cunoaștere tradiționale și a practicilor comunitare cu rol în creație și sustenabilitate. Programul promovează schimbul de competențe și cunoștințe între Marea Britanie, România și Europa, ca parte a răspunsului British Council la problemele globale, abordând în mod specific urgența climatică.
Ca parte a angajamentului nostru față de sustenabilitate, designul expozițiilor și turneele noastre acordă prioritate practicilor ecologice, cu volume mai mici, materiale mai ușoare și reducerea călătoriilor cu avionul. De asemenea, acordăm prioritate incluziunii, urmărind să creștem accesibilitatea pentru persoanele cu dizabilități prin elemente tactile și prin dedicarea de a-i primi pe cei cu corpuri și abilități diverse. Împreună cu Supereroi printre noi vom organiza, de asemenea, o Zi liniștită pe 29 iunie la Timișoara, în cadrul HEI, dedicată persoanelor cu nevoi speciale de acces.
Proiectul face parte din Programul cultural național „Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023” și este finanțat prin programul European Echoes, derulat de Centrul de Proiecte al Municipiului Timișoara, cu sume alocate de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Culturii.