“Open Eyes” este un spectacol cinematografic realizat de Teatringestazione, companie de teatru din Italia, prezentat în live streaming realizat special pentru Timișoara 2023 în cadrul proiectului HEI – House of European Institutes, primul centru multicultural din Timișoara, situat în Bastionul 1 Maria Theresia din strada Hector 1.
Spectacolul reprezintă un proiect de cercetare care îmbină filmul și teatrul: o acțiune cine-poetică cu participare, site-human-specific, la elaborarea și realizarea căreia este implicată comunitatea de locuitori dintr-o anumită zonă urbană.
Cu sprijinul Institutului Italian de Cultură din București, HEI – House of European Institutes implică locuitorii din zonă într-un proiect cine-poetic cu un scenariu bazat pe poveștile lor. Experiențele trăite de ei în cartierul din zona Bastionului și percepția lor asupra zonei urbane timișorene stau la baza creării scenariului.
Astfel, în urma unui apel deschis de participare lansat la începutul lunii septembrie 2023, s-au înscris șapte persoane care locuiesc în jurul Bastionului 1 Maria Theresia pentru a participa la realizarea spectacolului. Elementul de noutate prezentat în Timișoara cu ocazia spectacolului „Cu ochii deschiși” este că scenariul este pus în scenă în timp real, iar publicul prezent la eveniment devine la rândul său personaj în film.
Spectacolul se va juca de două ori:
Vineri, 6 octombrie, ora 13:00
Sâmbătă, 7 octombrie, ora 14:00
Participarea este gratuită și necesită înscriere pe email: hei@eunic-romania.ro
Este necesar să aveți cu voi un smartphone cu conexiune la internet și să purtați încălțăminte comodă.
Filmul realizat în timpul real se va desfășura în zona urbană de lângă Bastion 1 și cuprinde mai multe locuri ale zonei, parcurse pe jos.
Ce spune echipa Teatringestazione despre proiect și metoda de lucru:
„Ceea ce căutăm este timpul suspendat al uimirii: să ne mirăm la fiecare pas, să încetinim totul, să ne dilatăm pupilele la maximum, să urmăm direcții cunoscute, pentru ca apoi să schimbăm brusc viteza, să ne trezim pe urmele necunoscutului, să ne cufundăm într-o altă realitate, să exersăm puterea privirii. Publicul este invitat să parcurgă itinerariul unui film care se filmează live, în timp ce urmărește reproducerea cinematografică pe ecranele propriilor telefoane mobile. Corpul este scufundat în realitatea care devine platou de filmare, privirea urmărește montajul în curs de desfășurare. Relația dintre individ și peisaj, fie el natural, urban sau uman, determină tema vizuală a fiecărui «vis», specifică fiecărui teritoriu în parte. Poveștile locale și amintirile personale ale localnicilor alimentează scrierea unui scenariu site-specific care este pus în scenă împreună cu comunitatea. Arhitectura umană și cea peisagistică se îmbină într-o compoziție discontinuă. Nu este o succesiune de evenimente, ci o privire care zăbovește explorând tăceri și absențe, consecințele personale și efectele sociale ale unor existențe întrețesute. Subiectul iese la iveală ca simptom al unor fapte evocate, amplasate într-un timp nedefinit, inspirate din evenimente care s-au petrecut cu adevărat în interiorul comunității și care sunt legate de memoria îndepărtată a locului, dar sunt decontextualizate și reelaborate într-un subiect de ficțiune. Particularul și universalul se îmbină în alternarea dintre profunzimea subiectului și aspecte subiective, într-un unic plan de secvențe, cu ochii deschiși.”
Proiectul face parte din Programul cultural național „Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023” și este finanțat prin programul European Echoes, derulat de Centrul de Proiecte al Municipiului Timișoara, cu sume alocate de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Culturii. Este organizat în parteneriat cu Municipiul Timișoara prin Centrul de Proiecte.