HEI- House of European Institutes invită publicul timișorean la o petrecere care celebrează vara și iubirea, la Bastionul Maria Theresia, pentru a marca inaugurarea noului centru cultural european HEI – House of European Institutes!
Sâmbătă, 24 iunie 2023, programul cu publicul începe la ora 16:00. Sala în care se află expoziția Circular Catalysts, doar în această zi, este special transformată și amenajată de Marlene Herberth (KraftMade) pentru a le oferi vizitatorilor, o experiență senzorială. O experiență menită să ne trezească simțurile, inspirată de solstițiul de vară și obiceiurile comunităților românești, britanice și săsești, unite de arborele și florile de tei!
Organizatorii vor împărți pâine, shoturi de supă de vin, lumânări comestibile, pământ comestibil, ape florale și miere, iar de la ora 19:00, Dragoș Ilici începe un DJ set lung pentru ca toți invitații să danseze de la apus până-n inima nopții.
Accesul la evenimentele publice HEI – House of European Institutes este gratuit și deschis tuturor, vizitatori ai Timișoarei și membri ai comunităților orașului deopotrivă, indiferent de vârstă, abilități, credințe, stil de viață!
Conceptul petrecerii imaginat de Marlene Herberth (KraftMade): Solstice Foods of Love: on Community & Lore / Solstițiu, Alimentele iubirii, pentru comunitate și cunoaștere.
Solstițiul de vară marchează începutul verii astronomice, cu cea mai lungă zi din an, când Pământul atinge partea de orbită în care Polul Nord are înclinarea maximă față de Soare. Este un moment în care energia fertilă este la apogeu. Peste tot în jurul nostru se naște, crește, se dezvoltă, prosperă și înflorește o nouă viață. Este o perioadă în care vibrația intensă a naturii este exprimată de vibratoul albinelor, iar dragostea pe care o simțim și o mirosim în jurul nostru este captată în dulceața mierii lor.
De milenii, culturi din întreaga lume au imaginat modalități de a sărbători și de a venera acest eveniment ceresc, de la construirea unor structuri care se aliniază cu solstițiul până la organizarea de festivaluri și ritualuri în cinstea lui. Ceea ce pare a fi un simbol comun care se răspândește în toate culturile în sărbătorile lor de solstițiu este utilizarea rituală a teiului pentru a face coroane, infuzii, ceaiuri, siropuri, miere, poame, prăjituri, remedii, medicamente, magie și așa mai departe.
Inițial, comunitățile nu numai că se adunau să sărbătorească și să danseze sub un tei, dar își țineau și ședințele judiciare pentru a restabili dreptatea și pacea. Se credea că teiul păstra adevărul și că ceea ce s-a făcut sub tei nu poate fi anulat.
Proiectul face parte din Programul cultural național „Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023” și este finanțat prin programul European Echoes, derulat de Centrul de Proiecte al Municipiului Timișoara, cu sume alocate de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Culturii.