Festivalul Cinemascop e la a 7-a ediție

Festivalul Cinemascop revine vara aceasta între 1-11 august, cu ediția a șaptea, care promite să fie și mai plină de evenimente și surprize pentru vizitatorii grădinii de vară din Eforie Sud. Organizatorii au pregătit anul acesta 11 zile de poveste, cu proiecții de filme europene, o multitudine de ateliere pentru toate vârstele, expoziții, o petrecere silent disco și un concert, dar și elemente noi, cum ar fi mese comunitare și activități sportive pe plajă.

Festivalul Cinemascop a avut prima ediție în 2018, când grădina de vară a fost readusă în circuitul cultural, după 14 ani în care a fost inaccesibilă. An de an, la început de august, turiștii și localnicii din Eforie Sud se pot bucura de activități educative și distractive, menite să aducă împreună un public cât mai divers în cadrul unui festival ce evoluează cu fiecare ediție. Anul acesta, Cinemascop este organizat de Asociația Forumul Artelor Vizuale, alături de Centrul Ceh București, EUNIC România, RADEF RomaniaFilm și Primăria Orașului Eforie.

Ediția a șaptea este una specială, deoarece aduce un program mai complex, format atât din evenimentele cunoscute și îndrăgite de publicul fidel, cât și din noi activități care vor da ocazia vizitatorilor să descopere culturi europene și să se bucure de timpul petrecut împreună la mare în feluri noi. Obiectivul va fi îndreptat către nouă țări europene ce vor fi prezentate prin intermediul evenimentelor pregătite, completate de două zile al căror program va culmina cu dans și muzică.

Grădina de vară se deschide zilnic la ora 18:00. Însă în zilele de 2, 3, 4, 8 și 10 august, acțiunea începe mai devreme, pe plajă. Iubitorii de mișcare vor putea participa la activități sportive cum ar fi fotbalul, voleiul, oina sau pétanque, între orele 09:00-11:00 și 16:00-18:00, pe plajă, în zona barului Moon Beach. Apoi, sunteți invitați în grădină, unde vă vor aștepta atelierele.

Între 18:00-20:00, cei mici și cei mari pot lua parte la ateliere creative și educative. Recurente vor fi atelierele pentru copii tradiționale festivalului, unde aceștia își vor îmbogăți cunoștințele și abilitățile artistice, prin tehnici ca pictura, modelajul, colajul sau banda desenată. Atelierele pentru copii sunt organizate cu sprijinul Koh-I-Noor. Tot recurente vor fi și atelierele de reciclare creativă, care vor oferi idei noi participanților în ceea ce privește reutilizarea materialelor de care nu mai au nevoie în moduri artistice sau utile. În plus, încă șase ateliere vor avea loc pe 1, 8, 10 și 11 august, cum ar fi cel de artă ebru, cianotipie, graffiti sau exerciții de teatru și improvizație, cel din urmă fiind sprijinit de Institutul Cultural Român.

Pentru că ediția aceasta este despre cunoașterea culturii țărilor europene, ce mod mai bun de a le descoperi decât prin mâncare? O parte dintre partenerii internaționali ai festivalului au pus la cale mese comunitare, care vor aduce împreună vizitatorii într-un context ce mereu ne face să ne simțim bine, ca în familie. În prima zi de festival, Institutul Yunus Emre vă invită să gustați salata cu bulgur kısır, pe 2 august veți putea să vă creați propriile sendvișuri cehe chlebíčky, alături de Centrul Ceh, pe 4 august veți coace mini clătitele olandeze poffertjes, cu sprijinul Ambasadei Regatului Ţărilor de Jos, iar pe 8 august vom degusta brânzeturi și fructe, de la Institutul Francez, alături de un pahar de vin oferit de Caii de la Letea. O seară specială din registrul culinar va avea loc pe 9 august, când adolescenții de la CEVA vor pregăti masa comunitară performativă „PiPer – picnic performativ”, cu preparate unul și unul, ca la mare. Toate mesele încep la ora 19:30.

Desigur că Cinemascopul nu poate fi Cinemascop fără filme. În fiecare seară veți putea urmări un film european, exceptând serile de 3 și 9 august. Iată ce filme veți putea urmări odată cu lăsarea serii, de la ora 21:00: 01.08 – film turcesc, Ertuğrul 1890 (r. Mitsutoshi Tanaka, 2015, 2h12’); 02.08 – film ceh, Buko (r. Alice Nellis, 2022, 1h52’); 04.08 – film olandez, Toți cu bicicleta (r. Arne Gielen, 2022, 1h10’); 05.08 – film italian, O lume altfel (r. Riccardo Milani, 2024, 1h53’); 06.08 – film polonez, Planeta celor singuri (r. Mitja Okorn, 2016, 2h14’); 07.08 – film suedez, UFO Suedia (r. Victor Danell, 2022, 1h55’); 08.08 – film francez, Câine rău (r. Jean-Baptiste Durand, 2023, 1h33’); 10.08 – filme românesc, Horia (r. Ana Maria Comănescu, 2024, 1h48’); 11.08 – film britanic, Imperiul luminii (r. Sam Mendes, 2022, 1h55’).

Două dintre seri nu vor fi despre film, ci despre muzică. Pe 3 august se lasă cu dans la o petrecere silent disco, unde participanții vor putea alege dintre trei canale cu muzică diferită, pentru a satisface gusturile și stilul de dans al tuturor. Este al doilea an în care o seară a festivalului este dedicată unei petreceri, cea de anul trecut fiind un succes. De asemenea, muzica revine pe 9 august, odată cu Maria Grosu & 10 strings, care vor susține un concert live cu melodii consacrate din filme celebre. Ambele evenimente încep la ora 21:00.

Grădina este și un spațiu de relaxare, pe care îl puteți vizita ca atare. În fiecare zi, aceasta va răsuna cu muzica specifică țărilor europene prezentate, melodiile fiind selectate de Andrei Constantinescu, DJ al postului de radio TaNăNaNa, fondator și toboșar al formației de rock grunge alternativ Coven Clash și social DJ sub numele AndreiC. Pe acest fundal muzical puteți vedea cele cinci expoziții aflate în grădină – cea a artistei Mimi Pleșoianu de la E T A J on Wheels, o lucrare imersivă care ilustrează atmosfera idealizată a unui litoral oniric, instalația lui Emil Cristian Ghiță care vorbește despre ecologie, folosind reciclarea ca metodă și ambalajul de sticlă ca material de lucru pentru expresia artistică, o eco-expoziție adaptată din cartea de bandă desenată „O lume fără sfârșit”, de Jean-Marc Jancovici și Christophe Blain, oferită de Institutul Francez, suita desenelor semnate de Adrian Preda, prezente în volumul de poezie „Sentimentul naturii” și lucrarea semnată de Matei Emanuel ce se găsește în spațiul expozițional al grădinii, 1MP Gallery. Nu uitați că puteți lua arta acasă, sub forma unui desen realizat de artiști contemporani români, din automatul Art Machine, un proiect de Pastila Roz.

Chiar înainte de a intra în grădină veți putea să-i urmăriți pe artiștii care vor realiza o pictură murală de 140 mp pe peretele exterior, din spatele ecranului de proiecție. Cu ajutorul Policolor, artista Maria Zurbagiu și artistul olandez Reinier Landwehr vor realiza o pictură în dialog, cel din urmă participând la festival cu sprijinul Ambasadei Regatului Ţărilor de Jos.

Participarea este gratuită la toate activitățile și evenimentele din cadrul festivalului Vizitatorii majori se vor bucura, înainte de film, și de o bere Azuga oferită gratuit, în număr limitat.

Pentru a fi la curent cu evenimentele din cadrul festivalului, urmăriți-l pe paginile de Facebook și de Instagram.

Proiect co-finanțat de AFCN. Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administraţiei Fondului Cultural Naţional. AFCN nu este responsabilă de conţinutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

Organizator: Asociația Forumul Artelor Vizuale

Co-organizatori: Centrul Ceh, EUNIC România, RADEF RomaniaFilm, Primăria Orașului Eforie

Sponsori: Generali, Skoda, Kaufland România, Azuga, Iulius Mall, Koh-I-Noor Hardtmuth, Caii de la Letea, Policolor

Parteneri: Ambasada Regatului Ţărilor de Jos, Institutul Francez, Institutul Cultural Român, Institutul Yunus Emre, British Council, Institutul Polonez, Institutul Italian de Cultură, Ambasada Suediei, Liceul Teoretic „Carmen Sylva”, CEVA, ETAJ, ARCHÉ, Pastila Roz, Moon Beach

Parteneri media: Radio Guerrilla, Radio România Actualități, Radio Constanța, Radio Vacanța, Radio România Cultural, Radio Romania Internațional, AGERPRES, Modernism, PropagArta, AaRC, Spotmedia, IQADS, Revista Tomis, Smark, Revista, Zeppelin, digitizArte, Revista Arta, Zile si NopțI, Daily Magazine, ArTeVezi, Revista Metropolis, Movies News, Feeder, UZPR, Știri ONG, Munteanu Recomandă, igloo, Cinemap, CineGhid, Filme-carti, curatorial.ro, Agenția de Carte, Empower Artist Mag, The Woman, Revista Golan, Happ,Cine Fan, Revista Atelierul, The Institute

Schimbarea președenției EUNIC

𝐏𝐫𝐞𝐬̦𝐞𝐝𝐢𝐧𝐭𝐞𝐥𝐞 𝐈𝐂𝐑 𝐞𝐬𝐭𝐞 𝐧𝐨𝐮𝐥 𝐩𝐫𝐞𝐬̦𝐞𝐝𝐢𝐧𝐭𝐞 𝐄𝐔𝐍𝐈𝐂 – 𝐫𝐞𝐭̦𝐞𝐚𝐮𝐚 𝐢𝐧𝐬𝐭𝐢𝐭𝐮𝐭𝐞𝐥𝐨𝐫 𝐜𝐮𝐥𝐭𝐮𝐫𝐚𝐥𝐞 𝐧𝐚𝐭̦𝐢𝐨𝐧𝐚𝐥𝐞 𝐝𝐢𝐧 𝐔𝐧𝐢𝐮𝐧𝐞𝐚 𝐄𝐮𝐫𝐨𝐩𝐞𝐚𝐧𝐚̆

În cadrul Adunării Generale desfășurate la București în perioada 19-20 iunie 2024, președintele Institutului Cultural Român, Liviu Jicman, a preluat mandatul de președinte al EUNIC – European Union National Institutes for Culture. EU National Institutes for Culture/EUNIC este rețeaua institutelor culturale naționale din statele Uniunii Europene, dar și din Marea Britanie și Ucraina, și include în prezent 39 de organizații culturale naționale din toate statele membre UE și din țări asociate. EUNIC este activă în 140 de clustere la nivel global.

Noua conducere executivă a rețelei de institute culturale naționale din Uniunea Europeană (EUNIC Board) are următoarea componență: președinte Liviu Jicman, vicepreședinte Kirsten van den Hul (directoare DutchCulture), Hanna Lämsä (directoare executivă Finnish Cultural and Academic Institutes), Mary Ann Cauchi (directoare de Fonduri și Strategii Arts Council Malta), Carmen Noguero Galilea (Instituto Cervantes), Johannes Ebert (Goethe-Institut).„Sunt onorat de încrederea pe care mi-au acordat-o prin vot colegii mei din rețeaua EUNIC. Îmi încep misiunea în această poziție pe care o voi ocupa timp de un an cu convingerea că viziunea, valorile și acțiunile colaborative ale EUNIC sunt parte din soluția pentru a avea un sector cultural puternic. Vocația pentru dialog intercultural dublată de vocea comună a membrilor EUNIC oferă oportunitatea de a promova cu prioritate Finanțarea culturii, Rolul diplomației culturale în relațiile internaționale și Susținerea Republicii Moldova în parcursul său european.” a declarat Liviu Jicman.Adunarea Generală a reunit la sediul Băncii Naționale a României și la The Ark conducerile organizațiilor membre EUNIC din 27 de țări membre ale UE, dar și reprezentanți British Council și Ukrainian Institute.

Invitatul special al Adunării Generale a fost ministrul culturii al Republicii Moldova, Sergiu Prodan, care a subliniat: „Cultura este o punte pentru integrarea Moldovei în spațiul european, cooperarea culturală fiind o piatră de temelie a eforturilor noastre de integrare europeană. Prin consolidarea legăturilor culturale cu națiunile europene nu doar că ne îmbogățim peisajul cultural, ci ne afirmăm angajamentul față de valorile de unitate, diversitate și solidaritate ale Europei unite”.Volodymyr Sheiko, director general al Institutului Ucrainean – partener asociat al EUNIC, a împărtășit colegilor din rețea oportunitățile de cooperare între EUNIC și instituția pe care o conduce, accentuând nevoia acută de multiplicare a programelor de mobilitate pentru artiștii ucraineni.În cadrul întâlnirilor din cele două zile, care au cuprins prezentări, consultări în grupuri de lucru, paneluri de dezbatere și sesiuni de plen, membrii rețelei au contribuit la dezvoltarea viziunii comune pentru Cadrul Strategic EUNIC pentru perioada 2025-2029 și temele majore alese pentru evenimentele pe care le va organiza rețeaua în perioada următoare. De asemenea, au discutat despre mecanismele de susținere a activității cluster-elor EUNIC din întreaga lume, precum și despre dezvoltarea colaborării cu partenerii locali din cele peste 100 de țări în care este activă rețeaua EUNIC.

Din programul reuniunii a făcut parte și prezentarea studiului intitulat New Geopolitics, Soft Power and International Cultural Relations, realizat de Hertie School/University of Oxford la comanda IfA – Institut für Auslandsbeziehungen. La evenimentul din România au participat invitați din Austria, Belgia, Bulgaria, Cehia, Cipru, Croația, Danemarca, Finlanda, Franța, Germania, Grecia, Irlanda, Letonia, Lituania, Luxemburg, Malta, Marea Britanie, Polonia, Portugalia, Republica Moldova, Slovacia, Slovenia, Spania, Suedia, Țările de Jos, Ucraina, Ungaria.

Detalii: https://www.eunicglobal.eu/

****EN

𝐓𝐡𝐞 𝐏𝐫𝐞𝐬𝐢𝐝𝐞𝐧𝐭 𝐨𝐟 𝐭𝐡𝐞 𝐑𝐨𝐦𝐚𝐧𝐢𝐚𝐧 𝐂𝐮𝐥𝐭𝐮𝐫𝐚𝐥 𝐈𝐧𝐬𝐭𝐢𝐭𝐮𝐭𝐞 𝐢𝐬 𝐭𝐡𝐞 𝐧𝐞𝐰 𝐏𝐫𝐞𝐬𝐢𝐝𝐞𝐧𝐭 𝐨𝐟 𝐄𝐔𝐍𝐈𝐂 – 𝐭𝐡𝐞 𝐧𝐞𝐭𝐰𝐨𝐫𝐤 𝐨𝐟 𝐧𝐚𝐭𝐢𝐨𝐧𝐚𝐥 𝐜𝐮𝐥𝐭𝐮𝐫𝐚𝐥 𝐢𝐧𝐬𝐭𝐢𝐭𝐮𝐭𝐞𝐬 𝐨𝐟 𝐭𝐡𝐞 𝐄𝐮𝐫𝐨𝐩𝐞𝐚𝐧 𝐔𝐧𝐢𝐨𝐧

At the General Assembly held in Bucharest on June 19-20, 2024, the President of the Romanian Cultural Institute, Liviu Jicman, took over the mandate of President of EUNIC – European Union National Institutes for Culture. EUNIC is the network of national cultural institutes from the member states of the European Union, but also from the United Kingdom and Ukraine, and currently includes 39 cultural organizations from all EU member states and associated countries. EUNIC is active in 140 clusters worldwide.

The new executive leadership of the EUNIC network (EUNIC Board) has the following members: President Liviu Jicman, Vice President Kirsten van den Hul (Director, DutchCulture), Hanna Lamsa (Executive Director, Finnish Cultural and Academic Institutes), Mary Ann Cauchi (Director of Funds and Strategies, Arts Council Malta), Carmen Noguero Galilea (Instituto Cervantes), Johannes Ebert (Goethe-Institut). “I am honored by the trust my colleagues in the EUNIC network have given me. I begin my mission in this position, which I will hold for a year, with the belief that the vision, values, and collaborative actions of EUNIC are part of the solution for a strong cultural sector. The vocation for intercultural dialogue coupled with the common voice of EUNIC members provide the opportunity to promote the Funding of culture, the Role of cultural diplomacy in international relations, and Support for the Republic of Moldova in its European journey”, said Liviu Jicman. The General Assembly brought together at the headquarters of the National Bank of Romania and The Ark the leadership of EUNIC member organizations from 27 EU member countries, as well as representatives of the British Council and the Ukrainian Institute.

The special guest of the General Assembly was the Minister of Culture of the Republic of Moldova, Sergiu Prodan, who emphasized: “Culture is a bridge for the integration of Moldova into the European space, cultural cooperation being a cornerstone of our efforts to become an EU member. By strengthening cultural ties with European nations, we not only enrich our cultural landscape but also affirm our commitment to European Union’s core values: unity, diversity, and solidarity in a united Europe.” Volodymyr Sheiko, General Director of the Ukrainian Institute (UI), an associated partner of EUNIC, shared opportunities for cooperation between UI and EUNIC, emphasizing the acute need to multiply mobility programs for Ukrainian artists. During the meetings over the two days, which included working group consultations, debate panels, plenary sessions, and presentations, the members of the network contributed to the development of the common vision for the EUNIC Strategic Framework 2025-2029, and the major topics chosen for the events that the network will organize in the next period. They also discussed mechanisms for supporting the activity of EUNIC clusters worldwide, as well as the development of collaboration with local partners in the more than 100 countries where the EUNIC network is active.

The program of the meeting also included the presentation of the study entitled New Geopolitics, Soft Power and International Cultural Relations, conducted by Hertie School/University of Oxford, commissioned by IfA. The event in Romania was attended by guests from Austria, Belgium, Bulgaria, Czech Republic, Cyprus, Croatia, Denmark, Finland, France, Germany, Greece, Ireland, Latvia, Lithuania, Luxembourg, Malta, United Kingdom, Poland, Portugal, Republic of Moldova, Slovakia, Slovenia, Spain, Sweden, Netherlands, Ukraine, Hungary.

For further details: https://www.eunicglobal.eu/