EUNIC Book Club #1

EUNIC Book Club #1
90 de minute de literatură europeană

Spre sfârșit de an, EUNIC România invită iubitorii de literatură să participe la EUNIC virtual Book Club, un club de lectură care promovează literatura Europeană tradusă în limba română.Proiectul propune spre dezbatere începând cu luna noiembrie, sub formă lunară, un roman din literatura Europeană contemporană tradus cu sprijinul Institutelor Culturale și Ambasadelor Europene.

Așadar, vă invităm în biblioteca noastră virtuală, deschisă dialogului și schimbului de experiență pe marginea celor mai noi apariții beletristice din spațiul editorial suedez, portughez, grec, austriac, german, britanic, francez, maghiar, spaniol, ceh, polonez și român.Simina Popa și Claudiu Sfirschi Lăudat vor modera, din partea Fundației Culturale Grecești, primul EUNIC virtual bookclub.Prima carte dezbătută este „Autobiografia” de José Luís Peixoto, editura Pandora M, colecția Anansi, traducere de Simina Popa.

Participarea este gratuită. Vă rugăm să vă înscrieți la următoarea adresă: cristina.zanfirescu@goethe.de. Cu o săptămînă înainte veți primi linkul de conectare pentru platforma Zoom.

Partener: Cărturești.

Autorul este la ora actuală una dintre revelațiile cele mai surprinzătoare ale literaturii portugheze. (Jose Saramago). Romanul Autobiografia împletește realitatea cu ficțiunea într-un joc al oglinzilor ce pune față-n față doi mari scriitori: José Saramago și José Luís Peixoto.În Lisabona anilor ’90, drumul unui tânăr scriitor aflat în plină criză existențială – similară celei pe care a trăit-o Peixoto însuși – se intersectează cu cel al unui mare scriitor mai vârstnic: José Saramago. Din relația celor doi se naște această poveste, în care granițele dintre ficțiune și autobiografie se diluează până la dispariție. José Luís Peixoto explorează în acest joc de oglinzi absolut unic creația literară și frontiera translucidă dintre viață și literatură. În același timp, își sondează propriile obsesii într-o proză plină de detalii și de lirism ce a marcat literatura contemporană portugheză.

José Luís Peixoto s-a născut în 1974, într-un sat din sudul Portugaliei, în regiunea numită Alentejo. Este licențiat în limbi și literaturi germanice al Universidade Nova de Lisboa. Înainte de a se dedica scrisului, a predat timp de un an. A scris poezie, proză, teatru și critică literară. A primit premiul Jovens Criadores (Tineri creatori) în 1997, 1998 și 2000. În 2001, primul său roman, Nici o privire, a primit Premiul José Saramago. Au urmat alte două romane, Uma Casa na Escuridão (2002) și Cimitirul pianelor (2006). În 2003, într-un proiect fără precedent, Peixoto și-a unit forțele cu membrii formației Moonspell, lansând, în același timp, un album și un mic roman fantastic. A mai publicat romanele Livro (2010) și Galveias (2014). Autobiografia este cel mai recent roman al său.