Festivalul Filmului European 2022 pune obiectivul pe Ucraina

Festivalul Filmului European a ajuns la a 26a ediție și are loc la București în perioada 5 – 11 mai (Cinema Elvire Popesco și Cinemateca Eforie) și la Timișoara, pe 10 mai, unde evenimentul va fi marcat printr-o gală, de Ziua Europei.

26.FFE se derulează în plin război, care perturbă nu doar viețile a milioane de ucraineni, ci ale tuturor europenilor, care s-au mobilizat exemplar pentru a sprijini refugiații din Ucraina.📽️Oleg Sentsov, Masha Kondakova, Agnieszka Holland sunt câteva dintre numele regizorilor ale căror filme vor fi proiectate în cadrul festivalului.

„Anul acesta, la Festivalul Filmului European, redescoperim și sprijinim împreună o Ucraină mai europeană ca oricând. În deschiderea Festivalului Filmului European, proiectăm Nosorih / Rhino, cel mai recent film al lui Oleg Sentsov, cineast-simbol al rezistenței naționale ucrainene și apărător înarmat al Kievului asediat. Tot în cadrul festivalului, descifrăm alegoria Nomeri / Numbers, semnată de același Sentsov. Din selecția noastră, mai fac parte Stop-zemlia și Terykony, film de ficțiune, respectiv documentar, care tratează universul interior al adolescenților ucraineni, imperturbabil la război sau ireversibil mutilat de acesta. Am mai inclus în secțiunea dedicată cinema-ului ucrainean Inner Wars, mărturia regizoarei Masha Kondakova despre un război pe care bărbații vor fi pus monopol mediatic, dar care e departe de a le aparține în exclusivitate. Nu în ultimul rând, Agnieszka Holland semnează Mr. Jones, portret-șoc al holodomorului, foametea asmuțită genocidar de Stalin asupra Ucrainei la începutulanilor ’30. Încheiem festivalul cu un omagiu: Parthenon, ultimul film al lui Mantas Kvedaravicius, cineastul lituanian căzut pe 2 aprilie în lupta pentru Mariupol”, a precizat Cătălin Olaru, directorul artistic al Festivalului Filmului European, ediția 2022.

Programul complet este disponibil pe: https://ffe.ro/2022/filme-program/

Biletele pot fi achiziționate online, pe platforma Eventbook.ro sau direct din cele două cinematografe: Cinemateca Eforie și Cinema Elvire Popesco: https://eventbook.ro/festival/festivalul-filmului-europeanFestivalul Filmului European

Festivalul Filmului European #26 | București este organizat de Institutul Cultural Român / Romanian Cultural Institute , cu sprijinul Reprezentanței Comisiei Europene în România și EUNIC România, în parte