Declarație comună cu ocazia Bucharest Pride 2023

Declarație comună cu ocazia Bucharest Pride 2023

București, 27 iulie 2023

Noi, misiunile diplomatice și organizațiile internaționale din București semnatare ale acestei declarații, ne exprimăm sprijinul pentru Bucharest Pride 2023. Aceasta este cea de-a 18-a ediție a acestui eveniment anual care sărbătorește diversitatea și demnitatea comunității LGBTIQ+ din România.

Bucharest Pride și toate evenimentele Pride din România sunt ocazii importante de a susține drepturile și incluziunea LGBTIQ+. Felicităm organizatorii, voluntarii și participanții pentru munca și eforturile lor în vederea egalității în drepturi. Ne reafirmăm angajamentul de a respecta, promova și proteja principiile egalității, nediscriminării și drepturilor omului pentru toate persoanele, indiferent de orientarea lor sexuală, identitatea de gen sau caracteristicile sexuale.

Susținem ferm comunitatea LGBTIQ+ din România în demersurile sale pentru egalitatea în drepturi, în conformitate cu legislația internațională a drepturilor omului și principiul drepturilor universale ale omului. Curtea Europeană a Drepturilor Omului a formulat un cadru clar pentru protejarea drepturilor persoanelor LGBTIQ+. Curtea a stabilit obligativitatea asigurării egalității în cadrul legislației naționale, cum ar fi instituirea unor mecanisme eficiente de răspuns la infracțiunile motivate de ură, protecția juridică pentru familiile de același sex și o procedură legală transparentă și accesibilă de recunoaștere a genului pentru persoanele transgender.

În acest context, încurajăm autoritățile române să abordeze orice lacune legislative actuale cu scopul respectării depline a drepturilor LGBTIQ+.

Egalitatea, diversitatea, nediscriminarea și respectul pentru drepturile universale ale omului fac parte din valorile noastre fundamentale și trebuie să acționăm pentru a apăra aceste valori, atât în țările noastre, cât și la nivel global. Realizăm că este nevoie de mai multe eforturi pentru ca persoanele LGBTIQ+ să se bucure de egalitate deplină în drepturi.

Vom continua să lucrăm împreună cu autoritățile române și cu societatea civilă pentru a ne asigura că toate persoanele sunt tratate cu demnitate și respect.

Misiuni diplomatice și organizații internaționale din București semnatare, enumerate în ordine alfabetică:

Argentina; Austria; Belgia; Canada; Cehia; Cipru; Chile; Croaţia; Danemarca; Elveţia; Estonia; Finlanda; Franţa; Germania; Grecia; Irlanda; Israel; Italia; Lituania; Mexic; Norvegia; Olanda; Portugalia; Regatul Unit al Marii Britanii; Slovenia; Spania; Statele Unite ale Americii; Suedia; Înaltul Comisariat al ONU pentru Refugiați (UNHCR), România; Organizația Internațională pentru Migrație (IOM), România; Reprezentanța Comisiei Europene în România

————————————————————–

Joint Statement on the Occasion of Bucharest Pride 2023

Bucharest, 27 July 2023

We, the undersigned diplomatic missions and international organisations in Bucharest, express our support for Bucharest Pride 2023. This is the 18th edition of this annual event celebrating the diversity and dignity of the LGBTIQ+ community in Romania.

Bucharest Pride, and all Pride events across Romania, are important occasions to stand up for LGBTIQ+ rights and inclusion. We commend the organisers, volunteers and participants for their work and commitment to achieve equality.

We reaffirm our commitment to respecting, promoting and protecting the principles of equality, non-discrimination, and human rights for all individuals, regardless of their sexual orientation, gender identity or sex characteristics.

We firmly support the LGBTIQ+ community in Romania in its pursuit of equal rights, in accordance with international human rights law and the principle of universal human rights. The European Court of Human Rights has established a strong framework for protecting the rights of LGBTIQ+ people. The Court has set out obligations to ensure equality under national laws, such as the establishment of effective hate crime response mechanisms, legal protection for same-sex families and a transparent, consistent, and accessible legal gender recognition procedure for transgender people.

In this context, we encourage the Romanian authorities to address any current legal gaps for the full realisation of LGBTIQ+ rights.

Equality, diversity, non-discrimination and respect for universal human rights are part of our core values, and we must act to defend these values, both at home and globally. We recognise that more needs to be done to achieve full equality for LGBTIQ+ persons.

We will continue to work with Romanian authorities and civil society to ensure that all individuals are treated with dignity and respect.

Signed by the following diplomatic missions and international organisations in Bucharest, listed in alphabetical order:

Argentina; Austria; Belgium; Canada; Chile; Croatia; Cyprus; Czechia; Denmark; Estonia; Finland; France; Germany; Greece; Ireland; Israel; Italy; Lithuania; Mexico; Netherlands; Norway; Portugal; Slovenia; Spain; Sweden; Switzerland; United Kingdom; United States of America; European Commission Representation in Romania; International Organization for Migration (IOM), Romania; UNHCR Representation in Romania

CINEMASCOP Ediția a-6-a la Eforie Sud

Festivalul Cinemascop vine agale cu a șasea ediție! Sunteți așteptați din nou în grădina de vară din Eforie Sud, între 1-6 august, cu filme, ateliere de creație pentru copii, dar și surprize, cum ar fi o petrecere silent disco. Ca de obicei, intrarea este liberă, iar grădina se deschide zilnic la ora 18:00.

Cinemascop este deja o tradiție pentru turiștii care obișnuiesc să viziteze Eforie Sud în prima săptămână din august. Nu doar turiștii, dar și localnicii sau vizitatorii altor stațiuni de pe litoral se bucură de festival. Cinemascop a apărut în 2018, odată cu redeschiderea grădinii de vară din Eforie Sud de către Centrul Ceh București și EUNIC România, cu sprijinul Primăriei Orașului Eforie și al RADEF România Film. De atunci, festivalul începe negreșit pe 1 august și, de-a lungul anilor, a încântat publicul cu zeci de filme europene de lung și scurtmetraj, expoziții, ateliere de creație pentru copii și multe altele. Odată cu îmbunătățirea programului și a spațiului, ideea a crescut și s-au pus bazele unui nou program, Eforie Colorat, organizat de Asociația Forumul Artelor Vizuale, mulțumită căruia grădina rămâne acum deschisă pe toată perioada verii, pentru proiecții de filme, dar și activități conexe tot mai variate.

Programul cinematografic al festivalului cuprinde proiecții de filme europene remarcabile care vor purta publicul prin culturi, tematici și genuri dintre cele mai diverse: de la comedii pline de umor și aventuri fantastice, până la drame captivante și povești emoționante. Filmele sunt oferite de institutele culturale europene din cadrul EUNIC România, iar proiecțiile încep la ora 21:00. 

Festivalul se deschide marți, 1 august, cu un film francez de comedie, „Cei doi Alfred” (Franța, 2020, din partea Institutului Francez), în care un tată șomer încearcă să ascundă faptul că are copii pentru a obține un loc de muncă la o companie de tehnologie cu o politică draconică în ceea ce privește viața privată a angajaților. Ziua de marți, 2 august, îl aduce pe marele ecran pe binecunoscutului „Pinocchio” (Italia, Franța, Marea Britanie, 2019, contribuția Institutului Italian), povestea aventurii pline de obstacole și creaturi fantastice în care se trezesc prinși Geppetto, interpretat de îndrăgitul Roberto Benigni, și fiul său, păpușa de lemn care prinde viață. Filmul lui Garrone aduce o nouă viziune asupra acestui clasic al literaturii, oferind o estetică impresionantă și efecte vizuale remarcabile. 

În ziua de 3 august, sunteți așteptați la o dramă poloneză nominalizată la Oscar pentru cel mai bun film străin. Este vorba de „Corpus Christi” (Polonia, 2019, din partea Institutului Polonez), care îl are în prim-plan pe Daniel, un fost delincvent care se îmbracă în haine preoțești și preia conducerea unei parohii dintr-un orășel de provincie. Sfârșitul de săptămână începe vineri, 4 august, cu filmul ceh „O lume albastru închis” (Cehia, Marea Britanie, Germania, 2001, contribuția Centrului Ceh), o poveste despre doi piloți cehoslovaci luptând din exil în timpul celui de-al doilea Război Mondial, a căror prietenie este pusă la încercare atunci

când se îndrăgosesc de aceeași femeie. Festivalul se încheie pe 6 august cu filmul românesc „Tigru” (România, Franța, Grecia, 2023, din partea Institutului Cultural Român), proaspăt prezentat la festivalurile din țară, unde Vera, o femeie de 31 de ani, aflată într-o criză personală, trebuie să pornească în căutarea unui tigru evadat de la grădina zoologică la care lucrează. 

Cinemascop nu înseamnă doar cinema, chiar dacă este o grădină de vară. Aceasta se deschide la ora 18:00, zi de zi, cu atelierele de creație pentru copii, suținute de Koh-I-Noor România, care vor oferi juniorilor ocazia de a învăța lucruri noi despre artă distrându-se. Cei mici vor crea ceva diferit în fiecare zi, pentru că îi așteaptă un program special cu desen, pictură, colaje și mixed media. Atelierele se încheie la ora 20:00 și sunt dedicate celor cu vârste între 4-14 ani. Pe lângă ateliere, prietenii de la Eforie Colorat au amplasat în grădină și o zonă cu LEGO, o masă de ping-pong și una de foosball. 

Tot ei au pregătit pentru viziatorii de toate vârstele expoziții și zone special amenajate, cum ar fi un spațiu de relaxare, biblioteca pop-up și barul. La E T A J on wheels, white cube-ul ce revine an de an în grădina de vară, veți descoperi expoziția „Memorialul saltelei”, a artistului Mircea Modreanu, ce conține un amestec de amintiri personale inedite, cărora li se adaugă fragmente întipărite în memoria colectivă, materializate ad hoc într-o serie de lucrări pe suport de beton, de dimensiuni variate. Pe pereții grădinii se mai află și o expoziție oferită de Ambasada Spaniei, „Între emoție și istorie: o călătorie prin arta publicitară spaniolă”. 

O surpriză pe care ediția de anul acesta o aduce este o seară dedicată exclusiv muzicii. De la ora 20:00, Sidonia Doica va concetra alături de chitaristul Rosta Man. Cei doi vor interpreta melodii cunoscute din filme, cărora le vor recrea, dar și reînsufleți atmosfera prin tușe proprii. Imediat după, de la ora 21:00, începe petrecerea! Și nu oricum, ci la silent disco, pentru prima dată în Eforie Sud. Participanții vor avea de ales între 3 canale, fiecare cu stilul și atmosfera lui, și vor asculta „în liniște”, în propriile căști, dansând singuri, sau alături de grupul de prieteni.

Intrarea la toate evenimentele festivalului este liberă. Grădina de vară se deschide zilnic, între 1-6 august, la ora 18:00, iar proiecțiile de film încep la ora 21:00.  Pentru a fi la curent cu programul complet al festivalului și pentru mai multe informații, puteți vizita paginile de Facebook și Instagram ale evenimentului.

Organizatori: Centrul Ceh București, EUNIC Romania

Co-organizatori: Asociația Forumul Artelor Vizuale, Eforie Colorat, Primăria Orașului Eforie, RADEF RomâniaFilm

Văzut de Radio Guerrilla

Parteneri și colaboratori: Skoda, Generali, Asociația OV 05, Koh-i-Noor, Institutul Italian, Institutul Polonez, Institutul Francez, Institutul Cultural Roman, E T A J on wheels, Edmond si Cosmos, Hotel MareMar, Hotel Fortuna, Hotel Jiul, Hotel Atlantis, Hotel Splendid

Parteneri media: Radio România Actualităţi, Radio Constanţa, Radio România Cultural, Radio Vacanța, AGERPRES, Revista Zeppelin, Liternet, Filme-Carti, Movie News, Igloo, Ziarul Metropolis, AaRC, Eforie Online